perjantai 27. huhtikuuta 2012

Keväästä kesään

Kevät on julma vuodenaika. Kukat kukkii ja kärpäset heräävät talven jälkeen, hameet lyhenevät ja halut kasvavat. Kesä on taas tulossa ja tässä maassa se on jotain aivan järjetöntä. Ikäänkuin ihmisellä olisi muutama kuukausi aikaa elää grillimakkaran tuoksuista elämää. Halvan kaljan ja koskenkorvan sävyttämiä kuukausia vaipuakseen syksyllä uudestaan apatiaan. Kesällä suomalaisesta kuoriutuu perhonen, syy jonka vuoksi elämme. Laskettelijat ja muut after-ski hörhöt voivat suksia, no tiedätte kyllä..muovimäkeen.

Vittu (voiko tätä sanoa julkisesti). Rehellisesti, en usko tuon syksyllä alkavan kaamoksen tekevän kellekkään hyvää, ehkä siinä suurin syy suomalaiseen mielenmaisemaan ja känni-idiotismiin. Kesä.. On oikeasti myyttinen sana, ehkäpä myyvin slogan ja todellinen ffffeeelggood inc. Jos tässä kapitalistisessa maailmassa voisi omistaa jotain, omistaisin kesän ja jakaisin sitä kanssaihmisille ympärivuoden.  Todellisuudessa kesän omistaisi pankki, en ole vieläkään voittanut lotossa, joten kasvottomille porhoille sekin menisi. Todellisessa elämässä kaltaiseni oikeudenmukainen humaani ihminen ei  selviäisi, this is still bat country.

Kesä tulee silti, vääjämättä. Sen tuoksu on ilmassa, tuulessa ja ihmisten kasvoilla. Odottava tunnelma on harras, muttei käsinkosketeltava. Sitähän se ei tässä maassa voi yksinkertaisesti olla.
Koskeminen toiseen ihmiseen hyökkää niin vahvasti epämukavuusalueelle, että tilanteen on pakko olla eroottisesti latautunut, tai muuten päihtyneenä. Matkasin vastikään bussilla naapurikaupunkiin. Linja-autossa näkee suomalaisen sielunmaiseman. Penkit ovat pareittain, silti jokaisessa "parissa" istuu yksi ihminen kautta bussin. Auta armias ruuhka-aikana jos viereesi istuu vieras (no on ihan mahdollista että ko. vieras käy jumankauta ennemmin seisomaan, kun istuu tyhjälle paikalle).  Suomalaiset bussit olisi pitänyt rakentaa neljään erilliseen yksittäiseen penkkiriviin, tämä pätee toki jokaiseen kulkuneuvoon taxista huvipuiston vuoristorataan. Harvaan asutussa maassa on varaa kunnioittaa yksityisyyttä liiallisuuksiin asti, kesällä suomalainenkin hieman vapautuu kuorestaan.
 Se on kuin kaikki muutkin "turhat" juhlat: Tekosyy heittää vapaalle. Ennen julmaa talvea ja sitä ennen loppusyksyä, hetkeä kun räntää sataa vaakasuorassa pimeässä.  Olosuhdetta ja kidutuskeinoa, josta inkvisition jäsenet pystyivät vain onanoimaan.

 Aurinko on todella kiintoisa tekijä ja ehkäpä suurimpia vaikuttajia suomalaisessa kulttuurissa.
 Kesä on jopa itselleni sellainen henkireikä, että jos saisin sen toisen toiveen, voisin toivoa ettei kesällä tarvitsisi muurahaisten tehdä töitä, antakoot työt opiskeleville kesätyöläisille ja työttömille. Muille täydellä palkalla; nauttikkaamme kesästä. Kävelkää ruoholla paljain jaloin auringon hyväillessä ihoa, sauna lämpiää, kohta uimaan. Illalla muutama olut ja parit viskihuikat, maailman parantamista nuotiolla, kitara soi yöttömään yöhön. Naiset ovat kauniita ja asfaltti polttaa, jäätelö sulaa pitkin tötteröä, jopa maan rumin kaupunki vaikuttaa viehättävältä, ainakin parin bongin puhalluksen jälkeen. Maailma hymyilee, rommi virtaa ja kuunellaan vaan sitä aknestikin suomirokkia. Kesä..

2 kommenttia:

  1. Miksi et ole kirjoittanut tänne näin pitkään aikaan? Itse vasta Dr. Thompsonin löytäneenä pidän Gonzoa lähes huumeen tavoin koukuttavana kirjoitustyylinä joten olisi mukava lukea suomenkielistä versiota pelon ja kauhun maailmasta :D

    VastaaPoista
  2. Erittäin hyvä kysymys siellä takarivissä. En edes tiennyt omaavani lukijoita? Tämän piti toimia alunperin ajatusten ja sekalaisten tekstien kaatopaikkana, mutta suosio kasvoi jo toiseen potenssiin, häkellyttävää todella.
    En ole aikoihin saanut kunnon otetta heittää tarinaa tauluun. Itseasiassa kirjoitin muutaman jutun, mutta en julkaissut niitä. Miksi? Yhden tekstin sain hukattua koneeltani, toinen taas.. on enempi avautumista ja vaatii hiomista vielä. Kolmas.. hitto vie ei ole ihan aasiaa, eikä asiaa, vaan gonzomainen arvio, sen voisikin postata tännekin.

    VastaaPoista