maanantai 29. kesäkuuta 2015

Kuka minä olen? Persoonallisuuden arviointia

Paitsi että olen kuluneen vuoden aikana muuttunut. Kuulemani mukaan paljon on sitä mielenkiintoista analysoida. Oikeastaan syythän eivät minua kiinnosta, niitä on paljon. Lopullinen syy on oikeastaan itsensä hyväksyminen ja ymmärtäminen.
Auringon taas paistaessa ja vesipiipun kärytessä vieressä voimmekin pohtia omaa persoonaani. Omaani tietysti, onhan tämä oma hengen tuotteeni, pohjattomien syvyyksien ja sielunelämän blogini.
Ensimmäinen pieni huomioni muuten on sellainen, että minulla hei, ei ihan oikeasti ole mitään tarvetta päteä. Jätän sen muille, minua se ei kiinnosta. Oliko tässä ristiriita, toki on. Asia on tarkemmin niin, että minua ei aina kiinnosta kuka tai mikä on oikeassa ja mikä väärässä, mutta minulla on tarve olla asioista jotakin mieltä, se ei tarkoita että minun tulisi olla oikeassa. Mieltäni saa muuttaa jos osaat perustella sen tarpeeksi hyvin. Toinen seikka on minulle vaikea myöntää. Luulin olevani rationaalinen ajattelija, todellisuudessa en ole. Olen tunteideni ohjaama tuuliviiri. Spontaanius, fiilistely ja intuitio ovat ohjaajiani. En yksinkertaisesti jaksa miettiä asioita liikaa, vaikka olenkin syvällinen, en mieti logiikan kannalta. Minun sisäinen maailmani on yleensä vain kiintoisampi kuin ulkoinen ja sinne voin upota varsin helposti. Mikä siis olen?
Psykologit, nuo tosielämän huijarit ovat määrittäneet tämän luonnetyypin: INFP:si. Meitä on n. 4% väestöstä.
"INFP:t ovat tunteellisia idealisteja, joiden ensimmäinen funktio on sisäänpäin suuntautunut tunteellisuus. Tämä tekee heistä erittäin herkkiä ja sisäänpäinkääntyneitä ihmisiä, joiden elämää ohjaavat pääasiassa tunteet rationaalisuuden sijaan. Se ei kuitenkaan tee heistä tyhmiä ja usein he ovatkin varsinaisia tunnemagneetteja, jotka pystyvät halutessaan ymmärtämään ja vaistoamaan muiden tuntemuksia ällistyttävän hyvin."

" He näkevät yleensä maailman pinkkien lasiensa läpi ja uskovat ihmisten hyvyyteen jopa silloin, kun rationaallisemmat ihmiset ovat toivonsa jo heittäneet. Se on samaan aikaan mahdollisuus ja riski."

"Toiseksi vahvin funktio INFP:llä on ulospäinsuuntautunut intuitio. Tämä tekee INFP:stä erittäin taiteellisia, avomielisiä ja joustavia ajattelijoita. Aika usein he käyttävät intuitiotaan jonkunlaiseen taiteellisuuteen, jossa he kanavoivat sisäisiä tuntemuksiaan luodakseen jotain oli kyse sitten maalaamisesta, piirtämisestä, musiikista, runoudesta tai kaunokirjallisuudesta. Jos jokin aihe kiinnostaa heitä, niin heidän intuitionsa tarttuu kyseiseen aiheeseen hanakasti ja usein hän pystyykin päänsä sisällä yhdistämään asioita hämmästyttävän nopeasti ja sponttaanisti. Usein he myös näkevät asioita uusista näkökulmista, jotka eivät välttämättä olisi tulleet muiden mieleen.  "

"Kolmantena funktiona on sisäänpäinkääntynyt tosiasiallisuus, joka tuo vakautta INFP:n elämään. Työskennellessään heillä onkin usein erinomainen keskittymiskyky, jolloin he sulkevat muun maailman ulkopuolelleen. Sisäänpäin suuntautunut tosiallisuus yhdessä tunteellisuuden kanssa saa heidät tavoittelemaan harmoniaa elämäänsä ja heille onkin tärkeää, että kaikkien mielipiteitä kuullaan ja kaikilla on kivaa. Kyseinen funktio ei kuitenkaan ole INFP:llä kovin vahva ja sen vuoksi he eivät useinkaan ole kovin käytännönläheisiä ja tämän vuoksi heillä saattaa olla ongelmia arkielämän kanssa. Heillä ei yleensä riitä kärsivällisyyttä minkäänlaisiin pidempiaikaisiin rutiinitöihin eivätkä he ole kovin organisointikykyisiä. INFP:t eivät myöskään pidä perinteitä tai lakeja kovin suuressa arvossa. He seuraavat mielummin päänsä sisällä olevaa moraalikoodistoa, joka onkin usein vahvempi ja reilumpi kuin ympäristön sanelemat säännöt."

"Usein heidän on vaikea perustella mielipiteitään rationaalisesti, koska tunteet painavat vaa'assa niin paljon enemmän. Stressitilanteissa heidän ulospäinsuuntaunut ajettelu saattaa kuitenkin napsahtaa hyökkäystilaan, jolloin tuleekin kerralla "tuutin täydeltä". Tämä saattaa tapahtua myös, kun heidän ydinarvojaan loukataan jollakin tavalla. Jälkikäteen he kuitenkin katuvat tätä purkausta ja palautuvat nopeasti omaksi rauhalliseksi itsekseen. Tämän funktion heikkouden vuoksi INFP:t ovatkin erittäin herkkiä kaikkea kritiikkiä kohtaan, jonka he ottavat usein henkilökohtaisena loukkauksena, vaikka kritiikki olisikin tarkoitettu rakentavaksi."

" Kun he pohtivat miten jatkaa eteenpäin, he nojaavat kunniaan, kauneuteen, moraaliin ja hyvyyteen. INFP:itä ohjaa heidän aikomustensa puhtaus, eivät palkinnot tai rangaistukset."

"

Me tiedämme mitä olemme, mutta emme sitä, mitä voisimme olla

Parhaimmillaan nämä ominaisuudet antavat INFP:ille mahdollisuuden kommunikoida syvällisesti muiden kanssa metaforia ja vertauskuvia käyttäen, ymmärtäen ja luoden symboleita joilla jakaa ajatuksia. Tällaisen intuitiivisen kommunikaatiotavan voima johtaa kohti luovaa työtä, eikä olekaan ihme, että monet kuuluisat INFP:t ovat runoilijoita, kirjailijoita ja näyttelijöitä. INFP:ille on tärkeää ymmärtää itsensä ja paikkansa maailmassa, ja he sukeltavat näihin ajatuksiin heijastamalla oman itsensä heidän työhönsä.
INFP:illä on lahjoja itseilmaisuun ja oman kauneutensa ja salaisuuksiensa paljastamiseen metaforien ja fiktiivisten hahmojen kautta."
 
"INFP:t uivat usein syvissä ajatuksissa ja rakastavat hypoteettisia ja filosofisia pohdintoja enemmän kuin mikään muu persoonallisuustyyppi. Jos INFP:itä ei tarkkailla, he helposti menettävät kosketuksen arkeen ja siirtyvät “erakkomoodiin”, ja heidän vetämisensä takaisin todellisuuteen voi viedä rutkasti energiaa heidän ystäviltään tai kumppaneiltaan. Onneksi INFP:iden kiintymys, luovuus, epäitsekkyys ja idealistisuus palaavat aina takaisin kuin kukat keväisin, ja ne palkitsevat heidän ja heidän rakkaansa – ei ehkä logiikalla ja käytännöllisyydellä vaan maailmankatsomuksella, joka inspiroi myötätuntoa, ystävällisyyttä ja kauneutta kaikkialla minne he menevät."

Ja jotta en erakoituisi tämän vyöryn alle tarjoile kattauksen tuttuja nimiä samasta persoonasta. Näitä muita vaikeita henkilöitä:

Jean-Jacques Rousseau, J.R.R. Tolkien, A. A. Milne, Vincent van Gogh, William Shakespeare, Hans Christian Andersen, J.K Rowling, John Lennon, Jim Morrison, Kurt Cobain, Tim Burton, Johnny Depp, Björk, David Lynch, Andy Warhol, Jude Law, Heath Ledger, Tori Amos, Virginia Woolf, Robert Pattinson, John F. Kennedy, Diana, Nuuskamuikkunen, Fox Mulder, E.T, Lassi (Lassi&Leevi).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti